Kondis
Kondis

Kondis

Diabetiker Eirin Winje la om kostholdet og deltar i Oslo Maraton på lørdag – KONDIS – norsk organisasjon for kondisjonsidrett – Gjengitt her med tillatelse fra redaktøren: Kondis

Diabetiker Eirin Winje la om kostholdet og deltar i Oslo Maraton på lørdag

For svært mange diabetikere er det en stor utfordring å få trent og i enda større grad å være med på konkurranser. For Eirin Winje ble omleggingen av kostholdet et vendepunkt, og etter å ha trent regelmessig siden januar, er hun klar til å løpe halvmaraton i Oslos gater på lørdag.

Publisert 15. september 2023 av Runar Gilberg

– Jeg gleder meg, og målet er å gjennomføre med så bra blodsukker som jeg kan. Det vil si ikke for høye og ikke for lave verdier. Hvis jeg ikke får til det, vil jeg vurdere å bryte, forteller Eirin Winje når vi slår av en prat noen dager før den store løpsfesten i Oslo.

(Foto: privat)

Hun forteller at for folk med diabetes type 1 er det krevende å trene fordi det fort oppstår store svingninger i blodsukkeret. Stiller en opp i konkurranse og får et adrenalinrush på toppen, blir utfordringen enda større.

La om kostholdet

Takket være en omlegging av kostholdet har imidlertid Winje stor tro på at det skal gå bra. Etter å ha gått over til lavkarbo-høyfettkosthold har blodsukkersvingningene blitt mye mindre, noe som også gjør det mye mindre krevende og risikabelt å trene.

– Etter at jeg gradvis la om kostholdet for fire år siden, kjente jeg at diabetesjobben ble mye enklere. Det gikk så bra at jeg nesten ikke kunne tro det. For å teste om dette virkelig kunne være så bra som jeg trodde, meldte jeg meg på 42-kilometeren i Oslo Maraton. Jeg har imidlertid funnet ut at formen nok kun holder til en halvmaraton i høst. Målet er fremdeles helmaraton, men jeg velger å gi meg litt mer treningstid før det, forteller 43-åringen som i vår deltok i sitt første løp noensinne. Det var 10 kilometeren i Sentrumsløpet som hun gjorde unna på 1 time og 29 minutter.

Nå skal hun altså løpe over dobbelt så langt, og sjøl om det vil være uvant, tror hun det skal gå bra.

– Jeg har løpt ca. 2 mil på trening flere ganger med perfekt blodsukker, og jeg håper at jeg skal klare det også med konkurransenerver. For meg er det stort å kunne være med, og det er greit å vise at en ikke trenger å være superkjapp for å stille til start. Det å delta på halvmaraton og gjøre det for min egen helses skyld, er fantastisk sjøl om jeg nok bruker rundt 3 timer, forteller hun entusiastisk.

Eirin Winje har hatt flere treningsturer på ca. 20 km og er slik sett godt forberedt til maratonløpet. (Foto:privat)

Vil ikke pushe

Samtidig er Eirin veldig klar på at hun ikke ønsker å pushe sine egne kostholds- og treningsvalg på andre diabetikere.

– Jeg vil bare vise at hvis de ordinære anbefalingene ikke fungerer, noe de ikke gjorde for meg, så kan endring av kostholdet gjøre det mye lettere å trene og leve et aktivt liv. For mange med diabetes er det krevende nok å jobbe i hagen eller gjøre vanlig husarbeid. Å løpe blir dermed nærmest utenkelig, forteller hun.

Det er det ikke lenger for Winje som forteller at det faktisk hender at hun glømmer å tenke på sykdommen når hun trener. Det gir henne en utrolig god følelse.

100 økter hittil i år

Den dagen jeg intervjuer henne har hun akkurat gjennomført sin løpeøkt nummer 100 i år. Hver økt har hun dokumentert på Instagram-kontoen @eirin_winje som viser hennes vei mot et mer aktivt liv. 

– Nå når jeg har nådd 100 økter, vil jeg nok ikke fortsette å poste alle løpeturene, men i stedet fokusere mer på å få frem relevant forskning, både for friske løpere og folk med diabetes. Kanskje kan det inspirere andre med diabetes til å legge ut på en lignende reise, forteller Winje som i det daglige jobber som psykolog.

Eirin løper med både ketonmåler og blodsukkermåler, og på halvmaratonløpet på lørdag vil hun også ha med seg insulinpenn og druesukkertabletter.

(Foto: privat)

– Hvor mange med diabetes type 1 vil du tro stiller til start i årets Oslo Maraton?

– Jeg er med i ei Facebook-gruppe som heter «Aktiv diabetes», og jeg vet om fire andre derfra som tenker å delta. Så er det nok noen til, så kanskje 10-15 stykker, antar hun.

Det vil i tilfelle være bare 1 promille dersom 15 000 løpere fullfører Oslo Maraton. Potensialet er mye større, mener hun.

– Ca. 70 prosent av de som har diabetes type 1, fyller ikke behandlingsmålene. For de fleste av disse tar diabetesen fra dem både treningsglede og treningseffekt, og dermed forhindres de fra å leve livene sine slik de kunne ha gjort uten denne uforutsigbare sykdommen. Ganske mye forskning som ennå ikke har nådd fram til de som gir de offisielle helserådene, viser at omlegging til lavkarbo-høyfettkosthold gjør at blodsukkeret blir mer stabilt. Det fører også til at insulinsensiviteten bedres, og vekta går ned. For mange med diabetes er det siste – høy vekt – et stort problem.

Sjokolade og vin

Det er det ikke for Eirin som passer på å spise litt ekstra for å holde stabil vekt. Sjøl om hun har kraftig redusert inntak av karbohydrater, unner hun seg en bit mørk sjokolade og et glass vin omtrent daglig.

– Så lenge jeg passer på at jeg er i ketose, går det helt fint, sier hun.

På halvmaratonløpet på lørdag vil hun ha med seg flere remedier for å øke sjansen for at det går bra.

– Jeg vil være en av de første – kanskje den aller første – som løper konkurranse med ketonmåler. I tillegg til insulinpumpen må jeg ha med hurtigvirkende insulin i en penn, ekstra blodsukkermåler pluss druesukker. Målet er å spise så lite som mulig underveis og drikke bare vann, men jeg regner med å innta fire-fem druesukkertabletter litt over halvveis. Jeg er jo i fettforbrenning, så energien jeg trenger bærer jeg på kroppen.

– Hva er det du liker best med å løpe?

– Det er deilig å løpe, og det tror jeg skyldes at kroppen gir meg premie når jeg gjør sunne ting. Det blir noe av det samme som ei god natts søvn. Når jeg våkner uthvilt, kjenner jeg at søvnen har gjort meg godt, sjøl om jeg kanskje ikke hadde lyst til å legge meg tidlig, forklarer hun og legger til:

– Jeg liker å løpe og liker å bruke kroppen uten at diabetesen stopper meg. Det er en underliggende glede og takknemlighet over at jeg nå kan gjøre dette. I over 20 år har jeg ikke kunnet løpe, danse, svømme slik jeg har hatt lyst til.

– Oppleves det som litt bittert at du ikke fikk de rådene som du sjøl nå har funnet fram til, for 25 år siden?

– Jeg er lei meg for at jeg ikke har visst dette før, men jeg vet at alle de som jobber med diabetes, gjør så godt de kan. Jeg er ikke bitter fordi jeg tror at noen at har holdt noe tilbake, men jeg er lei meg fordi hvis jeg hadde visst dette før, så ville jeg hatt flere år med glede, sunnhet og mye mer fysisk aktivitet, og det er også derfor jeg velger å si noe om dette nå, avslutter Eirin Winje.

Som har gitt seg sjøl en ny start, og som på lørdag vil være en del av det store trimtoget gjennom Oslos gater.

På lørdag smeller startskuddene på nytt i Oslo Maraton, og løpere med vidt forskjellig bakgrunn og på alle typer nivå legger av gårde.

(Foto: Bjørn Johannessen)